MOB is bekend om de bijdrage aan de uitspraken van het Europese Hof van 7 november 2018 en de Raad van State d.d. 29 mei 2019 waarin het Programma Aanpak Stikstof (PAS) buiten werking werd gesteld. Deze uitspraken hebben inmiddels geleid tot een doelstelling in het nieuwe coalitieakkoord dat voorziet in een reductie van de stikstof emissies met 50%, de benoeming van een stikstof minister en een stikstof fonds van 25 miljard euro. Recentere resultaten zijn bijvoorbeeld de Porthos Bouw vrijstelling zaak.
In een zaak aangespannen door MOB sprak de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State sprak zich op 2 november 2022 uit over het zgn Porthos project Hierin bepaalde de Raad dat de zgn. ‘bouw vrijstelling stikstof’ niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht en deze mag dan ook niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Hoewel de bouw vrijstelling daarmee van tafel is, betekent dat niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als in de situatie voordat de bouw vrijstelling werd ingevoerd, blijft het mogelijk om per bouwproject onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof.
Door deze uitspraak ontstaat nog meer druk op vanuit de maatschappij overheid en politiek om het Stikstofprobleem aan te pakken en niet verder vooruit te schuiven.
Een recente uitspraak is die van Februari 2023 waarbij de rechtbank in Den Bosch bepaald dat beroep op latente stikstof ‘ruimte’ niet toegestaan. Soms worden vergunningen aangevraagd met een beroep op zgn latente ruimte. Dit is stikstof ruimte die jaren geleden vergund maar waar geen gebruik van wordt gemaakt bijvoorbeeld doordat een vervuilend bedrijf maatregelen heeft genomen en veel minder uitstoot.