Werkgroep Behoud de Peel (WBdP) is een stichting, met als doelstelling het behoud en herstel van het Peelgebied als een hoogveen(achtig) landschap, met de daaraan verbonden historische waarden en natuurkwaliteiten. Al sinds 1978 is WBdP actief met dit Peelbeschermingswerk.
Veel van de landelijke problematiek op het gebied van natuurbeheer en -herstel komt samen in het Peelgebied. Deze regio bevat waardevolle natuurgebieden (o.a. Deurnese Peel, Mariapeel, Groote Peel en Sarsven/De Banen), maar is ook één van de meest intensieve landbouw- en veeteeltgebieden van ons land. Dat staat op gespannen voet met het behoud en het herstel van de Peelnatuur.
Het hoofddoel van WBdP is om de Peel minder kwetsbaar te maken voor negatieve beïnvloeding van buitenaf.
Om dat te bereiken neemt WBdP deel aan het opstellen/uitvoeren van diverse plannen voor een betere inrichting van de Peelreservaten, plus van een zone daar omheen.
Indien daarmee geen goede uitkomst wordt verkregen, schuwt de Werkgroep de gang naar de rechter niet.
Ondanks dat het werk van WBdP vooral regionaal gericht is, heeft het vaak een landelijke relevantie. Zo deed de Raad van State in 2019 uitspraak in beroepen van WBdP betreffende natuurvergunningen die met het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waren verleend. De conclusie was dat het PAS niet voldeed aan de Europese eisen. Deze uitspraak kennen we tegenwoordig als de beruchte ‘stikstofuitspraak’.
Ook op het gebied van anti-verdroging heeft WBdP al veel bereikt, zoals de instelling van hydrologische beschermingszones rond de Peel en de natuurvergunningplicht voor de aanleg van sloten, drainages en beregening daarbinnen.
Met behulp van Advocaat van de Aarde wil de Werkgroep zich voor het bovenstaande nog meer gaan inzetten en ook meer kennis uitwisselen met aanverwante organisaties. Dat zal dan ook bijdragen aan bescherming van andere natuurgebieden in Nederland.
Klik hier voor uitvoeriger informatie over de Werkgroep.
Hier gaat u naar de website van Werkgroep Behoud de Peel.