Onlangs is in hoger beroep het burgerinitiatief Meten=Weten in het gelijk gesteld: voor het toepassen van pesticiden bij lelieteelt in de buurt van een Natura2000-gebied is een vergunning nodig. Onder ‘uitspraken’ kun je hierover meer lezen.
De kern van de zaak: bij sierteelt en bij lelieteelt worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen verspreiden zich tijdens en na het gebruik. Door die verspreiding kunnen ze in Natura 2000-gebieden komen waar ze significante effecten kunnen hebben. In zo’n geval moet een vergunning worden aangevraagd waarvoor een passende beoordeling moet worden gedaan.
Is er geen vergunning, dan is een bedrijf dat in een vergelijkbare situatie toch lelies teelt in overtreding en kunnen natuurorganisaties om handhaving verzoeken bij de provincie.
Zelf om handhaving verzoeken bij sierteelt #
Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf een handhavingsprocedure kan starten om Natura 2000 te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen. Het handhavingsverzoek ziet op sierteelt, dit kan lelieteelt zijn, pioenrozen, tulpen of zelfs laanbomenteelt.
Wat is nodig om dit op te pakken #
Om succesvol een handhavingsprocedure te doorlopen moet je/je organisatie:
- Een concrete sierteelt in beeld hebben binnen 1000 meter van Natura 2000. Bestrijdingsmiddelen verspreiden zich tijdens en na toepassing. In ieder geval tot over een afstand van 1000 meter;
- Belanghebbende zijn. Het handhavingsverzoek moet dus door een stichting of vereniging ingediend worden die wel belanghebbende is. [https://advocaatvandeaarde.nl/kennisbank/organiseer-u-goed/];
- Geld voor griffierecht hebben (of alvast reserveren).
Het is handig als jij of je organisatie al ervaringen heeft met procederen. Ook doorzettingsvermogen komt van pas. Een handhavingsverzoek indienen is simpel. https://advocaatvandeaarde.nl/kennisbank/handhavingsverzoek/ (dit is een algemene uitleg.)
Uit de ervaringen van natuurorganisaties blijkt dat een verzoek om handhaving vaak wordt afgewezen. In dat geval kun je verdere juridische stappen zetten. Als je dat nog nooit hebt gedaan, kun je op deze kennisbank uitleg en voorbeelden vinden. Ook kan iemand met ervaring je helpen. Zorg voor een overzichtelijk en compleet digitaal dossier [https://advocaatvandeaarde.nl/kennisbank/bijhouden-van-een-archief/]. Als je de hulp van een deskundige inroept, kan deze dan snel overzicht krijgen van de inhoud en stand van zaken.
Het handhavingsverzoek #
We hebben een model-handhavingsverzoek met stap-voor-stap uitleg voor je gemaakt.
Stuur het volledig ingevulde en ondertekende handhavingsverzoek op naar de provincie waarin het perceel ligt. Dit kan op verschillende manieren:
– aangetekend versturen, of
– aan de balie inleveren en om een inleverbewijs vragen (scan dit en neem het op in je administratie), of
– per reguliere post versturen en een kopie versturen per email (zorg dat je de functie ‘verzendbevestiging’ aanzet).
Voeg alle digitale documenten toe aan je dossier.
Hoe verder? #
De kans is groot dat er geen reactie komt binnen de genoemde termijn. Je kunt dan overgaan tot in gebreke stellen. Dat is heel simpel, stuur een brief en kopie brief per email:
“Bij deze stellen wij u in gebreke omdat u geen besluit bekend gemaakt heeft binnen een redelijke termijn, zoals gemotiveerd in ons handhavingsverzoek van [ dag maand jaar] met kenmerk xxx.” De standaardtermijn is twee weken. Dat hoef je niet te melden, dat volgt uit de wet.
Vervolgens kun je twee dingen doen:
- Wachten op een besluit op je handhavingsverzoek. Als je het daarmee niet eens bent, dan kun je bezwaar maken [link]; of
- Bezwaar maken tegen het niet tijdig nemen van een besluit tot handhaving en meteen daarna bij de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen. Dit kan met een beroep op gevaar voor de volksgezondheid, waarvoor relevante jurisprudentie is gevormd in de zaak over het storten van granuliet, zie ECLI:NL:RVS:2020:993). Dit is in het geval van lelieteelt en gewasbeschermingsmiddelen voorzover wij weten nog nooit gedaan.