Heeft u een hulpvraag? Hier leest u wat te doen

Ons doel is burgerinitiatieven die opkomen voor de natuur door een beroep op bestaande wetgeving te steunen.

Wat wij doen bij hulpvragen

Wij bieden ondersteuning middels onze kennisbank, een expert netwerk dat wij in kaart hebben gebracht en evt financiële bijstand als het echt niet anders kan.

Voor het behandelen van een hulpvraag werken wij met een intake team. Dit team van verschillende specialisten bekijkt de binnenkomende vraag op haalbaarheid en adviseert volgende stappen en welke expert mogelijk hier aan kan bijdragen. Daarmee komen wij dan bij u terug.

Criteria

Wij hanteren de volgende criteria (die we van geval tot geval bekijken).

  • Wij ondersteunen zaken waarbij de natuur in het geding is.
  • Wij ondersteunen geen zaken tegen windmolenparken of zonneweides (tenzij in een N2000)
  • Wij ondersteunen geen zaken tegen de bouw van woonwijken (tenzij zeer dicht bij N2000).
  • Wij staan niet open voor zgn NIMBY zaken. Onze kracht ligt echt bij natuurbeschermingswetgeving, wij hebben slechts enkele experts op het gebied van Ruimtelijke Ordening zaken zoals bestemmingsplan aanpassingen etc. In de meeste gevallen verwijzen wij dan door naar een advocatenkantoor met wie wij goede ervaringen hebben.
 

Op onze kennisbank kunt u veel informatie vinden over hoe u zich het beste kunt organiseren, welke juridische stappen u kunt nemen en u kunt er ook model  documenten vinden die u kunt kopiëren en hergebruiken, dat scheelt weer.

Hulpvraag indienen

Hoe het beste uw hulpvraag indienen zodat we snel aan het werk kunnen en onnodig heen en weer mailen voorkomen. Graag ontvangen wij:

  • Een korte probleemomschrijving incl. belang voor de natuur.
  • Een omschrijving van de vragen waarvoor u hulp nodig heeft.
  • De documenten zoals zienswijzen, bezwaar, beroep en de documenten van het bevoegd gezag (het besluit zelf, onderliggende stukken zoals onderzoeken, aanvragen etc) svp meesturen zodat we kunnen begrijpen wat er al is gedaan. Alleen in digitale vorm of via digitale links (verstrek svp de link naar officielebekendmakingen.nl)
  • Een toelichting in welke fase de activiteit nu is? Wanneer is het besluit genomen of gepland?
  • Helderheid of er al een procedure loopt.
  • Neemt u contact op namens een vereniging of stichting? Dat heeft onze voorkeur. Stuur ook uw statuten mee of een link er naar toe.
  • Vermeld de exacte locatie van de casus en uw contactgegevens.
 

Mocht u al juridische ondersteuning hebben in een bepaalde zaak dan is het belangrijk de vragen die u ons stelt af te stemmen met uw jurist of advocaat. Dan voorkomen we dat we langs elkaar heen werken en blijft de adviseur op de hoogte.

Stuur uw hulpvraag naar [email protected] 

Veelgestelde vragen uit de kennisbank

Homepage

  • Kan iedereen juridische stappen ondernemen tegen een besluit van de gemeente of provincie?

    Niet iedereen kan in een bestuursrechtelijke procedure worden gehoord. Je moet een belanghebbende (rechts)persoon zijn, dat wil zeggen dat je alsbewoner gevolgen van enige betekenis moet ondervinden op jouw woning. In de sectie Organiseer u goed kun je hierover meer lezen. 

  • Er is veel te doen rond stikstof – wat is het belangrijkste dat een burgerinitiatief moet weten?

    In de sectie over stikstof kom je meer te weten over de belangrijkste aandachtspunten van de stikstofproblematiek, bijvoorbeeldover de kritieke depositie en over de Aerius-berekeningen. 

  • Hoe kom ik op voor de natuur?

    Het maakt uit of het gaat om natuur in een Natura2000-gebied of daarbuiten.

    Beschermde Natura2000-gebieden: Er zijn specifieke regels voor Natura 2000-gebieden (aangewezen door het Rijk). Daarvoor moet de provincie beheerplannen maken. Lees hierover meer in de sectie over Natura2000.

    Andere natuurgebieden: Er zijn ook regels voor het natuurnetwerk Nederland (NNN), bijzondere provinciale natuurgebieden en bijzondere provinciale landschappen. Provincies zijn verantwoordelijk voor de aanwijzing en bescherming van deze gebieden. Lees hier meer over andere natuurgebieden 

    Beschermde soorten. Er zijn ook regels voor de bescherming van planten en dieren. Lees hier meer over soortenbescherming