Nieuws

Recente Successen MOB

€1 miljard subsidie bespaard

Door de succesvolle procedures tegen biomassacentrales bespaart MOB de Nederlandse belastingbetaler €1 miljard (!) subsidie voor houtstook. Biomassacentrales vervuilen ernstig door fijnstof, maar veroorzaken ook kaalkap van bossen in andere delen van de wereld. Dat is inmiddels veelvuldig aangetoond.

Samen met

Aanpak Waterkwaliteit Waddenzee

Het zal u misschien verbazen, maar de Waddenzee is één van de meest vervuilde wateren van Nederland: ondanks de Meer | Dec 19, 2024

Raad van State past rechtspraak aan: intern salderen beperkt

De Raad van State heeft op 18 december 2024 uitspraak gedaan in twee zaken (Rendac en Amercentrale). Met deze uitspraak wordt de rechtspraak over intern salderen gewijzigd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor veel (lopende èn nieuwe) vergunningaanvragen voor bedrijfsuitbreidingen in Nederland. 

‘Vriendelijke terriër’ Alie Eiting over de salamitactiek en schadelijke gaswinning in Drenthe

Dit keer spraken we Alie Eiting, sinds 2014 zeer actief vrijwilliger bij Milieudefensie Westerveld. Zij verzet zich op doortastende wijze tegen de doorlopende, schadelijke invloeden van gaswinning door het Canadese mijnbouwbedrijf Vermilion. Het bedrijf maakt opportunistisch gebruik van ons vergunningenstelsel,  door middel van de ‘salamitactiek’. Daarin snijd je alle effecten van gaswinning op in plakjes, waardoor het minder schadelijk lijkt dan het werkelijk is. Daarover later in dit artikel meer. Stichting Advocaat van de Aarde ondersteunt Alie momenteel met juridische en inhoudelijke kennis, bijvoorbeeld over de gevolgen van stikstofdepositie en bodemdaling voor Natura 2000-gebieden en de waterhuishouding. Alie: ‘Ik ben ongelofelijk blij dat zij hebben ingezien dat er de noodzaak is om ons te helpen.’

David tegen Goliath: Hoe stichting Lonnekerberg vele rechtszaken won, maar gemeente en provincie de uitspraken negeren

David tegen Goliath: Hoe stichting Lonnekerberg vele rechtszaken won, maar gemeente en provincie de uitspraken negeren

 

Om u een kijkje achter de schermen te geven bij (andere) burgerinitiatieven die opkomen voor milieu en natuur, gingen we in gesprek met Stichting Lonnekerberg. De Lonnekerberg is een ‘natuurparel’,…

Onze eerste nieuwsbrief is uit

Welkom bij onze allereerste nieuwsbrief, waarmee we u op de hoogte willen houden van de activiteiten van Advocaat van de Aarde en de organisaties die met ons samenwerken. Sinds de start van onze stichting hebben we ons gericht op twee prioriteiten: Het opzetten van ondersteuning aan burgerinitiatieven Het ondersteunen van de grotere burgerinitiatieven zoals Mobilisation for the Environment (MOB) en Meten=Weten, Pesticide Action Network NL

Nederland ligt niet op koers om de biodiversiteitsdoelen voor 2030 te halen.

Wereldwijd staat de biodiversiteit - de soortenrijkdom van al het leven op aarde - zwaar onder druk. Daarom hebben bijna 200 landen eind 2022 op een VN-top in Montreal doelen opgesteld om de achteruitgang te stoppen en de biodiversiteit te herstellen.

De vicieuze cirkel van het stikstofbeleid

Iedereen die het beleid rondom natuur en stikstof al wat langer volgt, zal het patroon van een vicieuze cirkel herkennen. Ecologische studies, zoals de Habitatrichtijnrapportages, het Living Planet Report, de natuurdoelanalyses voor specifieke Natura 2000-gebieden of het advies daarover van de Ecologische Autoriteit laten keer op keer zien dat het niet goed gaat met een deel van de Nederlandse natuur.

JURIDISCHE STRIJD TEGEN GLYFOSAAT IS GESTART

Een consortium van zes NGO’s – PAN Europe, ClientEarth (EU), Générations Futures (Frankrijk), GLOBAL 2000 (Oostenrijk), PAN Germany en PAN-Nederland – is officieel een juridische uitdaging gestart tegen het recente besluit van de Europese Commissie om glyfosaat opnieuw goed te keuren.

Na het uitvoeren van een gedetailleerd onderzoek naar het hergoedkeuringsproces van glyfosaat en het identificeren…

Nieuwsbrief Meten= Weten

We maken ons grote zorgen over afnemende biodiversiteit en de klimaatverandering die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wetenschappers luiden wereldwijd de noodklok terwijl we in Nederland in de ban zijn van een nieuwe verkiezingscampagne. Een machtige agro-lobby houdt iedere poging tot verandering in de landbouw tegen. De landbouw is de enige economische sector waar politici met een direct belang meebeslissen over het beleid. Het is dan ook zeer zorgelijk om te zien hoeveel belanghebbende politici vertegenwoordigd zijn in de waterschappen, Provinciale Staten, de Eerste- en Tweede Kamer en Europa.

  • december 2024 (4)
  • oktober 2024 (3)
  • mei 2024 (1)
  • maart 2024 (3)
  • januari 2024 (1)
  • september 2023 (1)
  • augustus 2023 (4)
  • juni 2023 (4)
  • mei 2023 (3)
  • april 2023 (6)
  • Advocaat van de Aarde draagt bij aan een leefbare wereld

    voor volgende generaties

     

    Doneer

    Herstel Biodiversiteit

    Schoon water

    Meer natuur

    Schone lucht