Het zal u misschien verbazen, maar de Waddenzee is één van de meest vervuilde wateren van Nederland: ondanks de UNESCO Werelderfgoedstatus, ondanks dat het een Natura-2000 gebied is, ondanks de Kaderrichtlijn Water. Dagelijks wordt er door zo’n 70 bedrijven op het wad geloosd, 10 daarvan doen dat via zogeheten ‘smeerpijpen’ (genaamd HOWA en VKA) en nog zo’n 60 lozen rechtstreeks. Water dat vervuild is met zware metalen, gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten uit kunstmest en medicijnen komt zo in de Waddenzee terecht.
Pesticiden in oppervlaktewater Noord Holland: Het oppervlaktewater van Noord-Holland gespuid op de Waddenzee. Dit water is helaas zwaar vervuild door pesticiden. Pesticiden die worden gebruikt in de bollen en lelieteelt. Dus niet eens voor voedselzekerheid. In het project Waterkwaliteit Waddenzee dat Advocaat van de Aarde samen met MOB,PAN NL en de Waddenvereniging is gestart is de afgelopen tijd ook veel onderzoek gedaan naar de pesticiden in het water. Wat blijkt: er zitten zowel toegelaten pesticiden in veel te hoge dosis en verboden pesticiden in het water. Dit blijkt gewoon uit de openbare meetgegevens.
Om dit aan te pakken heeft MOB als pilot een handhavingsverzoek ingediend over verboden bestrijdingsmiddelen, op basis van waterkwaliteitsmetingen die het waterschap zelf heeft uitgevoerd.
Daarnaast zijn nog andere activiteiten ondernomen zoals het inspreken op de Waterschap vergaderingen en het informeren van de lokale pers. Dit heeft geleid tot een hogere bewustwording en Nog zonder dat MOB naar de rechtbank is geweest leidde dit tot resultaat: Zie dit artikel: https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/alkmaar/waterschap-controleert-120-bloembollenbedrijven.-toezicht-op-gebruik-van-gewasbeschermingsmiddelen-via-bezoeken-en-surveillances/24625799.html
Hieronder de tekst van het artikel dat achter een betaalmuur zit:
Daarna heeft MOB een maatwerk verzoek ingediend over een toegelaten middel dat in de grote hoeveelheden voorkomt in het oppervlaktewater in het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. MOB is van mening dat dit middel niet veilig kan worden toegepast in dit gebied en dus niet langer toegepast zou mogen worden in dit gebied, of op z'n minst een bufferzone tot het oppervlaktewater aanhouden van 20 meter. Milieubeweging eist actie van het waterschap. Na dinoterbdossier komt MOB opnieuw met giftige stof in het oppervlaktewater: pendimethalin | Noordhollands Dagblad
Dit zijn de eerste vingeroefeningen om het Waterschap HHNK aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid om de waterkwaliteit in zijn werkgebied van goede kwaliteit te houden en te voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water.