Nederland ligt niet op koers om de biodiversiteitsdoelen voor 2030 te halen.

"Zonder de bestuivers verdwijnen veel producten uit onze supermarkt"

Nederland ligt niet op koers om de biodiversiteitsdoelen voor 2030 te halen.

Dat toont een nieuw dashboard dat natuurkennisinstellingen vandaag lanceren. Het dashboard laat in één oogopslag zien hoe de biodiversiteit ervoor staat en waar de kansen liggen om bij te sturen. Als er niets verandert, haalt Nederland geen van de veertien doelen.

"We hebben in Nederland meer dan honderd initiatieven om de biodiversiteitscrisis tegen te gaan", zegt Coenraad Krijger, een van de initiatiefnemers van het dashboard. "Van de stikstofdoelen tot de bossenstrategie en van doelen voor natuurgebieden tot de bijenstrategie en burgerinitiatieven. We wisten alleen niet wat de optelsom van die initiatieven was; zijn we op de goede weg? Daar geeft dit dashboard antwoord op."

Biodiversiteit is op allerlei manieren van belang, stelt Michiel Wallis de Vries van SoortenNL. "Zonder de bestuivers zouden veel producten uit onze supermarkt verdwijnen. Van appels en aardbeien tot koffie en chocolade; een belangrijk deel van die gewassen wordt bevrucht door wilde bestuivers. Maar biodiversiteit betekent ook een groene omgeving waarin we gezond kunnen blijven."

Lees hier het hele artikel op NOS.nl . het dashboard is zeer de moeite waard om in te verdiepen.

Advocaat van de Aarde komt op voor de natuur

 

Doneer

Herstel Biodiversiteit

Schoon water

Meer natuur

Schone lucht