Paardenbloemen in vijftien parken besmet met bestrijdingsmiddelen en anti-vlooiengif

Fotograaf Marlonneke Willemsen zag twee jaar geleden dat het fout ging met de rupsen van de grote beer (Arctia caja), die ze paardenbloemen voerde. Willemsen fotografeert dieren in verschillende fasen van hun groei en ontwikkeling. Maar de rupsen die ze in 2021 kweekte, ontpopten zich tot ernstig mismaakte nachtvlinders. Veel vlinders kwamen niet eens uit hun pop.

De paardenbloemen had de fotografe geplukt in het Groene Hart Park in haar woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze vroeg Margriet Mantingh en Jelmer Buijs de paardenbloemen te onderzoeken en zij vonden daarbij concentraties insecticiden en andere bestrijdingsmiddelen. Daarom keken de onderzoekers ook naar paardenbloemen uit veertien andere parken verspreid over Nederland.

Alle monsters bleken besmet met vier tot achttien verschillende stoffen afkomstig van diergeneesmiddelen tegen vlooien, teken en luizen. Ook troffen de onderzoekers onkruid- en schimmelbestrijdingsmiddelen aan die binnen een straal van 8200 meter in de landbouw worden gebruikt, of een omzettingsproduct (metaboliet) daarvan.

Mantingh is voorzitter van Pesticide Action Network Nederland (Pan-NL), Buijs heeft zijn eigen onderzoeksbureau Buijs Agro-Services. Samen toonden ze vanaf 2018 aan dat bestrijdingsmiddelen uit de landbouw kilometers ver doordringen in beschermde natuurgebieden in Drenthe en Gelderland.

Lees verder in Trouw hier.

Advocaat van de Aarde draagt bij aan een leefbare wereld
 voor volgende generaties

 

 

Doneer

Herstel Biodiversiteit

Schoon water

Meer natuur

Schone lucht