PAN-NL heeft bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) Beroep ingesteld tegen het besluit van het Ctgb om de ingediende bezwaren van PAN-NL tegen de toelating van het middel BELEM 0.8MG af te wijzen.

Op 15 maart 2022 heeft PAN-NL bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bezwaar gemaakt tegen het besluit van Ctgb tot toelating tot de Nederlandse markt van het middel BELEM 0.8 MG, op basis van de werkzame stof cypermethrin. Het middel wordt als granulaat samen met het zaai- en pootgoed van verschillende gewassen in de grond verwerkt.

Cypermethrin heeft een hormoon-verstorende werking, heeft negatieve effecten op reproductie en ontwikkeling, is neurotoxisch, zeer toxisch voor bijen, insecten en water organismen. Cypermethrin is een zogenaamde Kandidaat voor Vervanging (Candidate for substitution, CfS).

PAN-NL is van mening dat het Ctgb bij de beoordeling van de risico´s van het middel o.a. onjuiste berekeningen voor de emissie naar het oppervlaktewater heeft toegepast, een veel te hoge toelatingsnorm voor cypermethrin in het oppervlaktewater heeft toegepast, op het moment van besluit zich niet aan de meest actuele stand van het Europees besluit heeft gehouden, namelijk dat cypermethrin een Kandidaat voor Vervanging is.

Download het Beroepschrift tegen het besluit van het Ctgb, dat PAN-NL 6 april bij het CBB heeft ingediend

Download de Beslissing van het Ctgb op het bezwaar van PAN-NL en de bijbehorende bijlagen

Advocaat van de Aarde komt op voor de natuur

 

Doneer

Herstel Biodiversiteit

Schoon water

Meer natuur

Schone lucht